Friday, January 30, 2009

MANIFIESTO POR LA SOLIDARIDAD, favor divulgar

Adhiero al Manifiesto escrito por Cornelivs y colaboradores. På Svenska längre ner.


INTRODUCCION

Quién mejor que Gandhi para presentar hoy aquí, con sus palabras, el Manifiesto que aquí publico. Las frases que a continuación leeréis, todas ellas de Gandhi, resumen perfectamente, en mi opinión, el contenido y el espíritu de esteManifiesto por la Solidaridad”.
En la Tierra hay suficiente para satisfacer las necesidades de todos, pero no tanto como para satisfacer la avaricia de algunos”.

Mañana tal vez tengamos que sentarnos frente a nuestros hijos y decirles que fuimos derrotados. Pero no podremos mirarlos a los ojos y decirles que viven así porque no nos animamos a pelear”.

"Dicen que soy héroe, yo débil, tímido, casi insignificante, si siendo como soy hice lo que hice, imagínense lo que pueden hacer todos ustedes juntos”.
Unamos, pués, todos nuestras voces. Con ese espíritu común, y justamente cuando se van a cumplir 61 años del fallecimiento de Gandhi, para leerlo ir a su enlace: Cornelivs, en dónde publica El Manifiesto por la Solaridad completo y en otras lenguas. Aquí viene la versión en sueco. Här Kommer det på Svenska:

SOLIDARITETSMANIFESTET
(Offentliggörande)

VILKA VI ÄR:

Vi som undertecknar detta Manifest är fria medborgare med fullständiga medborgerliga rättigheter.


Vi som undertecknar riktar oss till alla i världen som är medvetna om den grad av fattigdom, hunger och sjukdomar som en stor del av jordens befolkning befinner sig i idag. Idag, när vi har de politiska, ekonomiska och vetenskapliga medlen till vårt förfogande för att kunna lösa dessa problem.

V
årt Manifest har ett universellt anslag och riktar sig till hela mänskligheten, till var och en som bebor denna planet.
Anledningen till detta är att vi, var och en, skall bli medvetna om denna förskräckliga verklighet och att vi, var och en, också skall ta ansvar och bidra till att förändra denna oanständiga situation.

Originalversionen av detta Manifest är skrivet på Spanska och är översatt till olika språk, eftersom vi önskar att allmänhetens röst skall vara hörd på alla de platser där världens politiska och ekonomiska beslut tas.


TILL VEM RIKTAR VI OSS:


Vi riktar oss till politiker i våra länder, samt till alla högt tillsatta tjänstemän i de Internationella Organisationerna, såsom FN och övriga mäktiga presidenter och politiker i de Utvecklade Länderna.


VI OFFENTLIGGÖR FÖLJANDE:

1- Att denna text har sitt ursprung i det faktum att en stor del av jordens befolkning svälter och att resurserna är ojämlikt fördelade i världen.
Vi anser att rättvisa och harmoni i världen har som grund i att alla människor har sin värdighet och samma oavhändliga rättigheter.

Därför är det oacceptabelt att en stor del av jordens befolkning är tvingad att lida av så mycket hunger, fattigdom och undernäringen i en verklighet så ohållbar, så orättfärdig och så ojämn.

2- Att vi anser att denna situation i sig är pervers och oacceptabel både på moral eller etisk grund, i och med att alla människor är födda fria och med lika värde. Vi vet mycket väl att alla medborgare i världen har denna rättighet från den stunden de föds och inte som ett framtidslöfte som beror på den politiska, sociala eller ekonomiska realiteten i deras länder.
3- att vi hävdar att det är helt orättfärdigt, omoralisk och ett humanitärt brott som är straffbart i de internationella domstolarna samt i Historien att det i det 21:a århundradet fortfarande finns människor som dör av hunger.
Vi hävdar också, att det finns försvårande omständigheter för dessa förbrytelser för de som har makten och ingenting gör för att rätta till det som våra efterkommande generationer kommer att kalla en förintelse. Detta händer trots att det finns tillräckliga internationella lagar och tillräckliga tekniska, ekonomiska och politiska medel för att kunna rätta till denna situation.

4- Att vi anser att den orättfärdiga situation strider mot Naturrätten, mot de Mänskliga Rättigheterna, mot de elementära etiska normerna. Därför anser vi att stunden har kommit för den Allmänna Opinionen att uttala sig och kräva ett slut på denna situation av sina ledare .

5- Att detta Manifest inte är utopiskt , ännu mindre ett politiskt Manifest. Vi ställer inga krav på en ny politisk-social-ekonomisk världsordning. Vi vill inte heller ta bort den verksamhet som Privata Företagare driver, eller de Offentliga Hälso- och Sociala Myndigheterna i de Utvecklade Länderna. Däremot vill vi ge grundläggande rättigheter till dem som inte har något.

FÖR ALLT OVANNÄMNDA KRÄVER VI AV VÅRA POLITISKA LEDARE:

1- Att det Vidtas åtgärder för att lindra denna hunger, sjukdom och undernäringsituation i Tredje Världen. Vi anser att dessa åtgärder inte är utopiska utan är helt möjliga att förverkliga.

2- Att de skall göra allt för att förverkliga Millenniums Föresatser som antogs i FN år 2000. Dessa föresatser lägger fast principerna som de Utvecklade Länderna måste rikta in sig på för att rätta till ovannämnda orättvisor fram till 2015.


3- Att de Utvecklade Länderna genomför systematiska solidariska åtgärder gentemot de Underutvecklade Länderna. Dessa åtgärder måste omfatta förståndiga projekt som kan skapa nya tillgångar och nya arbetsplatser för de mindre privilegierade länderna, så att de också kan nå en utvecklad nivå. En hållbar utveckling måste gälla lika för alla länder.

4- Att det vidtas nödvändiga åtgärder för att de Utvecklade Länder avsätter en del av sina budgetar till att skapa tillgångar och nya arbetsplatser i de Underutvecklade Länderna. De Utvecklade Länderna måste också underteckna en internationell överenskommelse i FN som skall vara bindande för de Utvecklade Länderna.

5- Införandet av en etisk balk som skall reglera de Multinationella Företagarnas Strategier. Vi kräver likaså att alla skatteparadis försvinner och att Tobinavgiften eller något liknande införs på alla internationella ekonomiska transaktioner. Detta kan möjligöra skapelsen av en solidaritetsfond styrd av FN.

6- Vi acepterar inte enkla deklarationer av principer som inte blir omsatta i konkreta åtgärder. Egentligen VÄDJAR VI till frikostigheten och de mänskliga värden som finns i oss alla och först och främst hos de ekonomisk mäktiga politiska ledare.

Från oss människor på Jorden som väntar och orubbligt tror att tack vare Solidariteten kan vi bilda en bättre och mera rättfärdig värld. Idag, 30 Januari 2009.


20 comments:

aapayés said...

Muy bello gesto solidario.

un abrazo de lucha y siempre solidario...

saludos fraternos

Cornelivs said...

Querida amiga Myr.

Muchisimas gracias por hacerte eco de esta iniciativa, por tu apoyo y por tus animos.

Ojala nuestras voces, juntas, consigan su objetivo.

Un abrazo...!

Carmen Conde Sedemiuqse said...

La vida es el eterno instante del ahora. hagamos entre todos k sea mejor
Besos y amor
je

Susana Vera-Cruz said...

Amiga querida, es emocionante ver como muchos nos unimos a esta bella cruzada de esperanza para quienes tanto necesitan.

Un besito enorme Myr y ojalà, nuestras letras se lean en muchos lugares.

Susana-Agualuna

Silvia_D said...

Solidaridad y Paz.

Saludos, pasa buen día.

AriaDna said...

Dejo aquí mi abrazo solidario para esta noble causa

besos

Cornelivs said...

Gracias y un abrazo...!

roxana said...

AMIGA. TAMBIEN HE PEGADO EN MI BLOG EL MANIFIESTO, PRO LO HICE EN ESPAÑOL. PERO INFORME QUIEN LO GENERO Y SI TICLEAN EN CORNELIUS SALE EN LOS OTROS IDIOMAS.
NO TENGO GENTE NI CONOZCO QUE PUEDAN LEERLO EN OTRO IDIOMA EN MI BLOG. NO SOY INTERNACIONAL CMO VOS1
TE MANDO UN BESO Y PASA A BUSCAR Y PEGA EN TU BLOG LOS DOS PREMIOS QUE ME ENVIARON. ME ES MUYYY GRATO DEDICARTELOS A VOS. LOS DOS PUES DEL ALMA ENTENDES!!!! Otro Beso grande y BUENFIN DE SEMANA!!!!!!!!!
Roxana

roxana said...

LOS PREMIOS SON PAR LOS DOS BLOGS TUYOS QUE SON MARAVILLOSOS LOS DOS!!!!! Besogrande nuevamente
Roxana

ILUSION said...

Mi abrazo solidario para esta noble causa¡¡¡

Besitos y feliz fin de semana¡¡¡

María Dorada said...

Porque la unión hace la fuerza, todos unidos, aportando nuestro granito de arena, por una buena causa.

Un beso.

roxana said...

MYR: me sugirieron dejar el manifiesto todo el fin de semana. dije que si. ve que queres hacer
un beso
Roxana

guillermo elt said...

Todos por la Paz y la Solidaridad, como un sello en el corazón y en el alma..

Besicos.

Micaela said...

Querida Myr. Acabo de copiar la entrada en mi blog. Gracias por tu mensaje. Todos unidos llegaremos más lejos. Besos

HARGOS said...

como veras en nuestro blog ecos de bergondo pusimos el manifiesto ayer a las 12 de la noche, de todas formas gracias por tus comentarios y te esperamos siempre. un saludo fuerte y largoooooooo

La Gata Coqueta said...

Nuestro espíritu de solidaridad, aunando las voces por una causa justa.

Un grano de arena hace una montaña.

Un abrazo solidario.

La gata Coqueta.

Mundo Animal. said...

........._,_
.......(;;;;;)
..,__/a.. /;;\
.(__.......|;;|_
...'--.......\;;/;)
........@\.(,;)..'\
..........(;;).......'._
............\..../....._.'-.
............||.|....|........`\ _
............||.|`-...\...\....(;;)
...........((;;;).....(;;;)..'...\\
...........(((_)....(((__)......(;)
************(¨`•.•´¨)************

TE DESEO UN BUEN FIN DE SEMANA Y GRACIAS A VOS POR ACOMPAÑARNOS EN MUNDO ANIMAL, BUENAS NOCHESSS CHRISSSSS

Susana Vera-Cruz said...

Querida amiga: Uniòn, cooperaciòn,conciencia, disposiciòn, amor y solidaridad es lo que estamos sembrando silenciosamente a travès de este mundo.
Abracèmonos unos a otros, por tal acto!

Paz, esperanza para todos amiga linda, y que nuestras voces sean escuchadas!

Besos,
Susana-Agualuna

Isabel Barceló Chico said...

Me alegra saber que estamos en el mismo barco y remando en la misma dirección. Un cordial saludo.

Leni said...

NO solo hay que mirar..Si no ver mas allá de nuestras narices.
Y actuar en consecuencia.
Me uno este manifiesto.
Besos